Ziarah:Budaya Hari Raya?

Semalam…mendapat jemputan untuk menyampaikan tazkirah tentang “Ziarah: Budaya Ahli Syurga”…

Mula la tertanya sumber tentang perintah berziarah di hari raya, namun belum lagi terjumpa. Teringat artikel oleh Dr MAZA baru-baru ni tentang banyaknya amalan hari ni yang ditambah2 pada hari raya. Persoalannya, apakah benar budaya ziarah kubur di pagi raya suatu tuntutan, sedangkan hari tersebut bukanlah hari kesedihan…Lalu dikategorikan kepada tiga jenis amalan; sunnah, bid’ah munasabah dan bid’ah keterlaluan.

Ziarah bagus, satu budaya yang amat banyak faedah. Tetapi kenapa hari raya? Begitu juga, kenapa ziarah kubur di pagi raya? Sedangkan hari raya adalah hari kemenangan, kesyukuran dan memaparkan kegembiraan. Ringkasnya, ziarah bagus…dituntut sepanjang masa…apatah lagi di hari raya (masa kita paling berkesempatan)…hanyalah ia bukan sesuatu daripada sunnah. Berziarahlah di hari raya sempena semua keluarga berkumpul di kampung, begitu juga amalan rumah terbuka..buat lah sebagai adat yang mulia dan bermanfaat.

Ziarah yang ada dibincangkan dalam amalan Islam ialah ziarah tanah suci, ziarah makam Rasulullah SAW, ziarah tempat yang memberikan pengajaran serta ziarah kubur untuk mengingatkan kematian. Ziarah ibubapa, keluarga dan jiran tetangga juga digalakkan untuk silaturrahim. 

Memahami konsep ini, barulah kita boleh panjangkan perbicaraan tentang kepentingan ziarah, bagaimana nak suburkannya, kenapa budaya ni yang semakin pupus perlu diamalkan semula!  Insyaallah bersambung…

About MOHD NOR MAMAT

Mohd Nor Mamat is an ASSOCIATE PROFESSOR at the Centre for Islamic Thought and Understanding, Universiti Teknologi Mara Malaysia (UiTM). He is currently completing his PhD in Education.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>