Tips Ketenangan Hati

Akhir-akhir ni banyak dapat panggilan atau emel daripada orang ramai bertanyakan tentang masalah jiwa resah, sedih, buntu dan sebagainya dengan pelbagai masalah yang berbeza…Sekadar berkongsi tentang tips atau teknik uruskan stres diri. Banyak yang memperkatakan tentang teknik menguruskan stres dengan cara senaman, relaksasi, sibukkan diri dengan aktiviti, rehat dan rekreasi serta lain-lain lagi. Al Quran menyarankan kita mencari ketenangan dengan menyebut nama Allah, berzikir atau membaca ayat-ayat Allah. Andainya kita membaca atau mendengar zikir dan Al Quran, jiwa yang ada walaupun secubit iman akan tenang…”tidakkah dengan menyebut (ayat-ayat) Allah itu akan menenangkan hati-hati manusia” (mafhum ayat).
Kaedah kedua ialah mengikut saranan Rasulullah SAW iaitu dengan melihat kehijauan pepohonan, menghayati bunyi deruan air mengalir ataupun ombak di pantai, ataupun dengan melihat wajah-wajah manusia yang ceria dan manis. Namun tambahan kepada cara tersebut, baginda lebih menyukai dengan cara bermunajat kepada Allah, untuk menenangkan hatinya yang resah.
Solat tahajjud akan memperkukuhkan hati kita di waktu kita barangkali kerunsingan dan buntu. Solat istikharah mampu menunjukkan jalan keluar daripada kebuntuan dan kerunsingan yang kita sangka tiada berkesudahan. Juga tenangkan hati kita dengan nasihat ini: “wahai hati! bersabarlah menghadapi tekanan dan ujian sementara kerana selepas ujian kesedihan ini dapat diatasi…itulah makna kebahagiaan!”

“Usahlah sedih dengan hujan lebat yang turun, kerana selepas hujan biasanya udara menjadi paling nyaman…malah kemungkinan disertai pelangi yang cukup indah!”

About MOHD NOR MAMAT

Mohd Nor Mamat is an ASSOCIATE PROFESSOR at the Centre for Islamic Thought and Understanding, Universiti Teknologi Mara Malaysia (UiTM). He is currently completing his PhD in Education.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>